SZERESD A MAGYART 1. évfolyam, 4. szám 2014. december TARTALOM

Megjelent: 379 alkalommal

Magyarországon nincs igazi karácsonyfa szaloncukor nélkül. Bár a rojtozott selyempapírba és csillogó sztaniolba csomagolt édességet más európai országok is ismerik és készítik, a karácsony fényes díszeként egyedül mi magyarok aggatjuk azt a fenyőfára, méghozzá a XIX. század eleje óta.

Megjelent: 218 alkalommal

Csúcsteljesítmények. Olyan értékek, melyekkel bennünket, a magyar nemzetet azonosítják szerte a világon. A Hungarikum Bizottság kiválasztó tevékenységének köszönhetően kerülnek a Hungarikumok Gyűjteményébe. Már nagyon sok érték célba ért, elsősorban azok az értékek, melyek mögött közösségek állnak. De a gyűjtemény kapuja nyitott.

Megjelent: 610 alkalommal
Minden pálinka párlat, de nem minden párlat pálinka! Mi (a) pálinka? Gyógyír megannyi kórságra, a munka gyümölcse, a derű vagy éppen a búfelejtés záloga, pótolhatatlan kelléke a családi és baráti koccintásoknak. Hungarikum. A nemzeti nedű históriája évszázados utat járt be, ami hol daliás időkkel, hol a finánctól való rettegéssel tarkított. Az elmúlt évtized leszámolt a kommersz italokkal és rehabilitálta a kiváló minőségű gyümölcsből és szőlőtörkölyből készült pálinkát. Sikertörténet volt. Ma már a Pálinkatörvény tételesen felsorolja a nemes ital kritériumait: csak az a párlat érdemelheti ki ezt a megbecsült nevet, ami hazánkban termett gyümölcsből vagy szőlőtörkölyből, meghatározott eljárással készül és nálunk palackozzák. Ízesítés, cukrozás, édesítés kizárt.
Megjelent: 239 alkalommal

Amikor egy közösség felismeri értékeit, az jó. Ha az értékek összegyűjtéséhez községek tudnak együttműködni, az még jobb. Településeket, azoknak lakóit kovácsolja eggyé a közös értékőrzés – talán ez a legjobb az egészben. Értékőrnek állni sosem késő – így gondolták Erdélyben, a Nyárád partján is.

Megjelent: 253 alkalommal

Leírások szerint Jedlik Ányos 1826-ban tette le a szikvízgyártás alapkövét azzal, hogy kidolgozta a szódakészítés módszerét. A feltaláló maradandót alkotott, az még életében nyilvánvalóvá vált – hogy kortalan értéket teremtett, azt pedig a szódavíz azóta is töretlen népszerűsége példázza. Hétköznapi, mégis ünnepi. Mindenki hungarikuma.

Megjelent: 225 alkalommal

Örökérvényű az, ami minden korban képes létfontosságú kérdéseket miként felvetni, úgy megválaszolni is azokat. Különböző korok más és más kérdést intézhetnek Széchenyi Istvánhoz, mindegyiknek ki kell keresnie a saját időszerű létproblémáit.

Megjelent: 1023 alkalommal

Régen – más lehetőség híján – a táncalkalmak jelentették jóformán az egyetlen szórakozást a faluközösségek számára. Az emberi élet sorsfordulóihoz, az év jeles napjaihoz vagy a munkához szorosan hozzátartozó népszokások fontos eleme a közös tánc. A legények egy-egy szezonra zenekart fogadtak, kibéreltek egy alkalmas házat, vagyis táncházat választottak. Így nem csak a bál helyszíne, hanem maga az esemény is a táncház nevet kapta.

Impresszum

Pannon Térség Fejlődéséért Közhasznú Alapítvány

8248 Nemesvámos Petőfi S. u. 59
info@pannonterseg.hu
Tel: 06-20-3707-917
Dr. Horváth Zsolt kuratóriumi elnök
zsolt.horvath.dr@gmail.com

Pannon Értékteremtők és Hagyományőrzők Közössége Közhasznú Egyesület

Sövényházi Balázs egyesületi elnök
8200 Veszprém, Szabadság tér 15.
ertekteremtok@gmail.com

Pannon Értékmentő és Média Szolgáltató Kft
8200 Veszprém Szabadság tér 15.
pannon.media@gmail.com

Elérhetőségek

  • - 8248 Nemesvámos, Petőfi utca 59.
  • - Iroda 8200 Veszprém, Vörösmarty tér 4.
  • +-
  • +- 36 20 / 570 0065, +36 20 / 370 7917