Hogyan építsünk közösséget? - Módszertani roadsow keretében találkoztak szakmai szervezetek és vezetők Pápán

  • 2014. november 03., hétfő
  • Írta:  Hatos Szabolcs
  • Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret csökkentése Betűméret növelése Betűméret növelése
  • Legyél te az első hozzászóló!
A közösségek építéséről és értékekről tanácskoztak Pápán A közösségek építéséről és értékekről tanácskoztak Pápán Gárdonyi Edit

A Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Irodája módszertani roadshow-ra hívta a Balaton-felvidék közművelődés mellett elkötelezett intézeteit. A pápai Jókai Mór Művelődési Központban rendezett találkozón szó esett a vendéglátó művelődési ház helyben betöltött szerepéről, a Nemzeti Művelődési Intézet működéséről és céljairól, valamint a civil szervezetek közösségalkotó szerepéről is.

13 szervezet fogadta el az NMI megyei szervezetének invitálását, így az ő "portékáikkal" teltek meg a Jókai Mór Művelődési Központ aulájának asztalai. A standokon egyéb érdekességek mellett láthattunk csuhébabákat és kézzel készített karkötőket, de találtunk tájékoztató anyagot és kisfilmet az A vidék minősége védjegy program kapcsán, s a hungarikummozgalommal kapcsolatban is.

A nap nyitányaként a vendéglátó művelődési központ nevében dr. Baloghné Uracs Marianna köszöntötte a megjelenteket. Későbbi előadásából az érdeklődők képet kaphattak a JMMK 2014-es programjairól, Pápa város kulturális életéről és legújabb büszkeségükről, a közelmúltban útjára indított Szélesvíz című irodalmi folyóiratról is.

A konferencián önálló standon mutatkoztak be az értékőrök

Pápa közművelődésben betöltött pozícióját emelte ki felszólalásában Rádi Róbert és Závogyán Magdolna is. A kabinetvezető és az NMI főigazgatója külön-külön, mégis egyetértésben elmondták – Pápa számára mindig fontos volt a közművelődés, melynek gyökerei egészen a reformkorig nyúlnak vissza a településen. Fontos vizsgálni azt, hogy a közművelődésen keresztül hogyan erősíthetjük meg a családokat, miként épülhetnek lokális közösségek és mi módon járulhat hozzá a közművelődés a népesség számának növeléséhez – folytatta Závogyán Magdolna.

A főigazgató asszony gondolatait már dr. Tóthné Bodor Anita, a Nemzeti Művelődési Intézet felnőttképzésért, fejlesztésért felelős vezetője fejezte be. Előadásában taglalta a közművelődési szakma felsőoktatásba történő visszatérésének lehetőségeit, de szólt az intézményi vezetők képzésének fontosságáról, mikéntjéről is. A további előadásoknak köszönhetően az érdeklődők rálátást kaptak a tervezett programokra, azok finanszírozására és a Balaton-felvidéki értéktárak pillanatnyi helyzetére is.

A  szakmai nap második fele már a megjelent szervezetekről szólt. Többek mellett a Pannon Térség Fejlődéséért Alapítvány is lehetőséget kapott a bemutatkozásra, így természetesen alapítványunk munkatársai is elkészítették a maguk bemutatkozó anyagát – vidám hangvételű prezentációjukon keresztül megelevenedtek dolgos mindennapjaink, különös figyelmet fordítva a most futó kulturális közfoglalkoztatás programra, s a köz-foglalkoztatottak munkájára.

A Pannon Térség Fejlődéséért Alapítvány munkatársai bemutatkozó előadással készültek a szakmai találkozóra

Az ebédszünetet követően munkacsoportokra oszlottak a megjelent szervezetek. A moderátorok és szakértő segítők vezette műhelymunka több teremben és kérdés kapcsán zajlott – közösségfejlesztés, minőségfejlesztés és közösségi szakemberek képzése témákban merültek fel kérdések, melyekre együtt keresték választ szakértők, s munkatársak.

A civil szervezetek által feltöltött standokon megismerhették egymás tevékenységét, az előadásoknak és foglalkozásoknak köszönhetően módszertani ismeretekkel gazdagodhattak a közművelődésben tevékenykedők a módszertani roadshow pápai állomásán.

 

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Impresszum

Pannon Térség Fejlődéséért Közhasznú Alapítvány

8248 Nemesvámos Petőfi S. u. 59
info@pannonterseg.hu
Tel: 06-20-3707-917
Dr. Horváth Zsolt kuratóriumi elnök
zsolt.horvath.dr@gmail.com

Pannon Értékteremtők és Hagyományőrzők Közössége Közhasznú Egyesület

Sövényházi Balázs egyesületi elnök
8200 Veszprém, Szabadság tér 15.
ertekteremtok@gmail.com

Pannon Értékmentő és Média Szolgáltató Kft
8200 Veszprém Szabadság tér 15.
pannon.media@gmail.com

Elérhetőségek

  • - 8248 Nemesvámos, Petőfi utca 59.
  • - Iroda 8200 Veszprém, Vörösmarty tér 4.
  • +-
  • +- 36 20 / 570 0065, +36 20 / 370 7917