Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

Írta:
Megjelent: 190 alkalommal

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Értéktár Bizottság idén harmadik alkalommal ülésezett 2014. szeptember 17-én Nyíregyházán, és döntött a beérkezett javaslatokról.

A Nemzeti Művelődési Intézet Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Irodája és a Megyei Értéktár Bizottság folyamatosan együttműködik annak érdekében, hogy felhívja a figyelmet értékeink gyűjtésének fontosságára, és szakmai segítséget nyújtson a településeknek az értéktár bizottságok kialakításában és az értékek gyűjtésének folyamatában. Ennek érdekében a bizottság elnöke a Kapunyitogató programsorozat minden helyszínén tájékoztató előadást tart a témában.

 

A megtartott ülésen a bizottság tagjai a beérkezett javaslatok közül mindössze egyet támogattak, amellyel innentől kezdve gyarapodik megyénk értéktára. Az ipari és műszaki megoldások kategóriába így elsőként kerültek be a ZEMA ékszerek. ZEMA márkanév alatt magyar népi motívumokkal díszített, finomporcelán ékszereket gyártanak. A 100 százalékban Magyarországon, finomporcelán alapra készülő ékszertermékek mindegyike kézi munkával és kézi festéssel készül a ZEMA márka tervei alapján. Dekorációként a tradicionális magyar népi motívumokat használják, melyek hitelesen ábrázolják nemcsak az egyes tájegységekhez tartozó, de a szórványos népi motívumokat is, mint lyuk- és szűrminták, illetve kékfestő motívumok.

 

A cég és a márka célja, hogy felkutassa és termékein megjelenítse a magyar népi motívumokat, ezzel átadja ezt a kulturális örökséget a most élő nemzedék számára. A termék legfontosabb értéke abban rejlik, hogy tovább tudja vinni, át tudja adni, sőt akár divattá tudja tenni a magyar népi motívumokat ezeken az ékszereken keresztül, minden korosztály – így a felnövekvő nemzedék – számára is.

 

Szöveg: Bisteiné Tóth Enikő

Impresszum

Pannon Térség Fejlődéséért Közhasznú Alapítvány

8248 Nemesvámos Petőfi S. u. 59
info@pannonterseg.hu
Tel: 06-20-3707-917
Dr. Horváth Zsolt kuratóriumi elnök
zsolt.horvath.dr@gmail.com

Pannon Értékteremtők és Hagyományőrzők Közössége Közhasznú Egyesület

Sövényházi Balázs egyesületi elnök
8200 Veszprém, Szabadság tér 15.
ertekteremtok@gmail.com

Pannon Értékmentő és Média Szolgáltató Kft
8200 Veszprém Szabadság tér 15.
pannon.media@gmail.com

Elérhetőségek

  • - 8248 Nemesvámos, Petőfi utca 59.
  • - Iroda 8200 Veszprém, Vörösmarty tér 4.
  • +-
  • +- 36 20 / 570 0065, +36 20 / 370 7917